Поширені питання по НПФ

Ми зібрали найпоширеніші питання наших клієнтів, для того щоб Ви швидко могли знайти відповідь на ваше запитання. Якщо раптом Ви не знайшли потрібну інформацію ми з радістю вас проконсультуємо за номером 068 99 88 776, в онлайн чаті або у розділі Контакти. Залишити заявку на консультацію ви можете тут

Що таке система недержавного пенсійного забезпечення?

Недержавне пенсійне забезпечення – це один з рівнів пенсійної системи, яка базується на принципі накопичення власних особистих внесків на приватний пенсійний рахунок.

На даний момент в Україні працює державне загальнообов’язкове пенсійне забезпечення, яке як бачимо працює неефективно, адже к-ть пенсіонерів з кожним роком зростає, а к-ть працюючих зменшується. Д. Шмигаль оголосив що до кінця 2021 року буде запущено у роботу другий рівень пенсійної системи, який базується на принципі накопичувальної пенсії через недержавні пенсійні фонди. Кожен буде мати свій персональний пенсійний рахунок у НПФ та зможе робити внески для регулювання рівня своєї особистої пенсії.

Детальніше у розділі “Про пенсійну систему в Україні”

Як працює НПФ?

Учасник фонду здійснює внески на індивідуальний пенсійний рахунок. Адміністратор НПФ веде облік та звітує про стан пенсійного рахунку учасника. Для захисту коштів від інфляції та їх збільшення внески інвестуються недержавним фондом. По досягненню пенсійного віку учасник недержавного пенсійного фонду отримує додаткову недержавну пенсію відповідно до пенсійного контракту. І навіть у період виплат кошти інвестуються та примножуються.

Як розрахувати яку пенсію я отримаю та від чого вона залежить?

Для розрахунку недержавної пенсії існує калькулятор недержавного пенсійного фонду за посиланням. Друга пенсія залежить від суми ваших накопичень. Чим раніше ви розпочнете виплати, тим більший буде період інвестицій, сума інвестицій і відповідно ваша пенсія.

Як укласти пенсійний контракт та поповнити особистий рахунок?

Варіанти оформлення пенсійного контракту:

1. Залишити заявку на нашому сайті ФПЗ та отримати на пошту всі документи для оформлення
  2. Зв’язатись з нами через онлайн консультанта на сайті
  3. Залишити заявку для передзвону у нас на сайті
  4. Зв’язатись з нами по номеру телефону чи ел.пошті у розділі «контакти»(посилання)

Зробити внесок на свій пенсійних рахунок можна у нас на сайті натиснувши на кнопку «Зробити внесок» зверху з права головного меню або перейти за посиланням

Чи можу я розірвати пенсійний контракт до настання пенсійного віку? Що якщо я перестану робити внески?

Розірвати пенсійний контракт до настання пенсійного віку – неможливо. Ви можете зупинити внески, потім відновити їх.

Законом передбачено такі винятки:

• Смерть учасника фонду (внески переходять у спадщину)
  • Підтверджений медиками критичний стан здоров’я (онкозахворювання, інсульт) Учасника фонду
  • Виїзд учасника фонду на постійне проживання за межі України
  • Визнання учасника фонду інвалідом

Якщо ви зупинили поповнення вашого особистого рахунку – Ваші заощадження продовжують працювати та на них щомісяця нараховується інвестиційний дохід.

Чи можливо змінити недержавний пенсійний фонд?

Так. Для цього зверніться до Укравителя адміністратора пенсійних Фондів з якого хочете перевести кошти та до якого хочете перевести кошти.

Більше у розділі «Переведення до фонду»

Куди звернутись якщо у мене є ще запитання щодо НПЗ?

Більш детальніше про діяльність за посиланням. Контакти Фонду  пенсійного забезпечення у розділі «Контакти». Ви можете звернутись до нас на гарячу лінію ФПЗ за телефоном 068 99 88 776  або  залишити заявку у формі зворотного зв’язку, написати онлайн менеджеру на сайті, на ел.пошту fpz@taspension.com.ua чи у соц.мережі.

Де і як я можу контролювати свій пенсійний рахунок? Як зайти в особистий кабінет?

Контролювати пенсійний рахунок В особистому онлайн кабінеті на сайті Адміністратора фонду або інформування через контакт-центр адміністратора фонду. Також, щомісяця безкоштовно буде здійснюватися смс розсилка, а раз на рік звітність за попередній рік.

Перейти у свій особистий кабінет пенсійного фонду можна за посиланням або на сайті справа зверху основного меню «Кабінет».

Коли можна розраховувати на виплату другої недержавної пенсії?

Отримати виплату недержавної пенсії можна за 10 років раніше до виходу на пенсію відповідно до загальнообов’язкового державного пенсійного страхування згідно законодавства України.

Витяг з статті 61 Закону про НПЗ: «Пенсійний вік, що визначається учасником фонду, може бути меншим від пенсійного віку, який надає право на пенсію за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням, але не більш як на 10 років, якщо інше не визначено законом. Пенсійний вік, що визначається учасником фонду, може бути більшим від пенсійного віку, який надає право на пенсію за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням.»

Також, у законі вказані винятки, коли другу пенсію можна отримати раніше пенсійного віку.

Чи можливо банкрутство чи ліквідація недержавного пенсійного фонду?

Згідно Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» НПФ не може бути визнаний банкрутом чи бути ліквідований за законодавством про банкрутство.

Пенсійний фонд повинен бути ліквідований у разі:

• настання умов, передбачених частиною десятою статті 20 цього Закону- засновники фонду можуть прийняти рішення про тимчасове припинення сплати внесків.
  • ліквідації без правонаступництва всіх засновників фонду;
  • припинення участі в пенсійному фонді всіх його учасників.

Хто керує фондом та слідкує за діяльністю НПФ?

Фондом управляє – Рада фонду, яка повинна бути сертифікована з питань недержавного пенсійного забезпечення і постійно підтримувати свою кваліфікацію.  Керуванням фонду займаються професійні незалежні організації, такі як:

Адміністратор НПЗ, компанія по управлінню активами НПЗ та банк-зберігач. З ними  підписується договір. Більше інформації у розділі «Обслуговуючі компанії»

Контроль за діяльністю фонду здійснює:

Національні комісія – державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг;

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку – контролює управління активами;

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Національний банк України – контроль діяльності банку-зберігача.

Яка ймовірність, що фонд не виконає свої зобов’язання?

Недержавні пенсійні фонди – це неприбуткова організація, яка працює тільки для забезпечення пенсії громадянам. Це соціально значущі установи, тому вони у досить жорстких державних рамках закону.

НПЗ не можуть бути визнані банкрутами, а при ліквідації кошти переводяться у інший фонд. Відповідно до закону ці кошти вкладників та інвестиційні активи контролюються відповідними органами, тому ймовірність така відсутня.

Чим недержавна пенсія краще будь-якого депозиту?

Вкладення у недержавний пенсійний фонд, зокрема ФПЗ, надійніше тим, що ваші заощадження захищають від інфляції за рахунок вкладень у золото, нерухомість, цінні папери тощо. При інфляції ціни на золото та нерухомість ростуть, а це означає що і розмір ваших вкладень зростає.

Більше інформації у розділі «Умови та переваги»

Що буде з рахунком у разі смерті учасника? Хто може скористуватись пенсійним накопиченням?

Усі накопичення учасника є його приватною власністю. Тому у разі смерті вся накопичена сума успадковується і виплачується однією сумою без сплати податків (для родичів І ступеню спорідненості).

Згідно пенсійного контракту вашим недержавним пенсійним накопиченням можете скористатись лише ви. У разі настання випадків-винятків, які прописані у Законі України «Про недержавне пенсійне забезпечення» внески можуть отримати спадкоємці.

Чи можу я оформити пенсійний контракт у декількох фондах? Чи можна оформити пенсійний контракт на третю особу (мати, батько, чоловік, дружина чи діти)?

Так, ви можете оформити пенсійний контракт у різних недержавних пенсійних фондах. Один НПФ – один пенсійний контракт. На третіх осіб кількість контрактів – необмежена.

Можливо оформити пенсійний контракт на третю особу. Той хто оформляє контракт буде Вкладником, а третя особа буде виступати Учасником.

Як я буду отримувати недержавну пенсію та чи потрібно сплачувати податки на внески до недержавного пенсійного фонду?

Можливість отримати недержавну пенсію наступає з моменту настання пенсійного віку учасника та подання ним заяви про бажаний період та розмір виплат. Період може бути від 10 років до довічного. Розмір виплат учасник фонду визначає самостійно.

Податок на внески становить 18% і сплачується лише у разі виплати від 60% на визначений строк та одноразової виплати при виплаті до 70 років. Якщо виплати здійснюються учасникам старше 70 років та інвалідам І групи податки відсутні.

Детальніше у розділі «Пільги та оподаткування»

З чого отримує прибуток недержавний пенсійний фонд? Що таке інвестиційний прибуток та у що можуть інвестувати вкладені гроші?

НПФ – це неприбуткова організація. Гранична сума винагород за послуги обслуговуючих компаній вказана у Законі України «Про недержавне пенсійне забезпечення». Виплати здійснюються з інвестиційного прибутку та не повинні перевищувати гранично обмежених законом.

Зі звітами діяльності фонду пенсійного забезпечення можна ознайомитись у розділі «Звітність та результати».

Інвестиційний прибуток – це той прибуток, який отримують у результаті інвестування у фінансові інструменти. Тобто пенсійні внески можуть бути інвестовані у:

• Банківські метали
  • Депозитні вклади
  • Цінні папери (акції, облігації)
  • Нерухомість

Інвестиційний прибуток ФПЗ ви можете переглянути у розділі «Результати роботи»

хочу власну пенсію

ХОЧУ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СОБІ КРУТУ ПЕНСІЮ!